Správna starostlivosť o tieniacu techniku pomôže predĺžiť jej životnosť

Vonkajšia tieniaca technika v lete účinne zabraňuje prehrievaniu interiéru, v zime naopak šetrí nemalé náklady na vykurovanie. Aby však bezproblémovo slúžila dlhé roky, je potrebné sa o ňu správne starať. V tomto článku vám poradíme, čo všetko je potrebné kontrolovať, ako umyť vonkajšie žalúzie a rolety a ktoré ročné obdobie je na ich údržbu najvhodnejšie.

Špina musí ísť preč

Počas celého roka sa na vonkajšom tienení usadzuje prach, peľ a iné nečistoty, ktoré môžu časom spôsobiť jeho znehodnotenie. Ak chcete zabezpečiť, aby vaše vonkajšie žalúzie alebo rolety fungovali tak, ako majú, a  boli stále pekným estetickým doplnkom vonkajšieho plášťa domu, venujte im starostlivosť aspoň dvakrát ročne. Ideálny čas je vždy s príchodom jari a koncom leta. Najskôr skontrolujte ich technický stav a potom sa pustite do umývania.

Na čo sa zamerať pri kontrole funkčnosti?

Pred otočením vodovodného kohútika by ste mali zistiť, či nie je tieniaca technika po sezóne poškodená. Mohli sa na nej podpísať silné mrazy alebo intenzívna letná prevádzka. V prvom rade sa zamerajte na funkciu sťahovania a vyťahovania. Nemali by ste počuť žiadne škrípanie a vŕzganie, ani pozorovať zadrhávanie. S tým súvisí aj kontrola vodiacich líšt, ktoré by nemali byť nijakým spôsobom poškodené ani nadmerne znečistené. Tým ale technická kontrola nekončí.

  • Ak máte tieniacu techniku vybavenú motorickým pohonom, uistite sa, že funguje bez problémov.
  • Skontrolujte diaľkové ovládanie a v prípade potreby vymeňte slabé batérie.
  • Na žalúziách skontrolujte naklápanie lamiel, ktoré musí mať tiež plynulý a bezproblémový chod.

Ak sa vyskytne vážnejšia porucha, zavolajte odborníkov, ktorí ju odborne odstránia. Nechceme podceňovať vaše schopnosti domáceho majstra, ale pri neodbornom zásahu sa vystavujete riziku ďalšieho poškodenia a straty záruky, ktorú výrobcovia podmieňujú odborným servisom.

Muž čistiaci vodou vonkajšie žalúzie
Pri oplachovaní žalúzií vysokotlakovým čističom použite čo najnižší tlak, aby ste nepoškodili povrchovú úpravu.

Ako umývať vonkajšie žalúzie a rolety?

Čistota tieniacej techniky nemá vo väčšine prípadov vplyv na jej funkčnosť, ale určite nechcete, aby špinavé žalúzie a predokenné rolety kazili vzhľad vášho domu. V rámci údržby vám na umytie bude stačiť mydlová voda a jemná handrička alebo špongia. Určite nepoužívajte agresívne chemické prípravky, čistiacu pastu alebo piesok, a to ani na odolnejšiu špinu. Mohli by ste nenávratne poškodiť dekor, čo by mohlo vyžadovať nákladnú opravu.

  • Vonkajšie žalúzie alebo rolety najprv opatrne opláchnite vlažnou vodou. Lamely žalúzií pritom majte v sklopenej polohe.
  • Na oplachovanie môžete použiť aj vysokotlakový čistič, ale nastavte ho na najnižší možný tlak, aby ste nepoškodili povrch.
  • Každú lamelu potom očistite špongiou alebo handričkou a nezabudnite ani na vodiace lišty.
  • Nakoniec vykonajte záverečné opláchnutie.
vonkajšie tienenie na diaľkové ovládanie
Pri sezónnej kontrole tieniacej techniky nezabudnite ani na také detaily, ako sú batérie v diaľkovom ovládaní.

Aj siete proti hmyzu si zaslúžia očistu

V noci vás netrápia otravné komáre, pretože máte siete na oknách? Keď ste sa už pustili do umývania tieniacej techniky, venujte trochu času aj sieťam. Na odstránenie prachu a špiny vám bude stačiť čistá voda a mäkká špongia alebo kefa. Pri čistení však nevyvíjajte príliš veľký tlak, aby ste siete nepretrhli

Ak sa budete o svoje vonkajšie žalúzie, rolety a siete proti hmyzu takto pravidelne starať, predĺžite ich životnosť a zabránite znehodnoteniu ich vzhľadu. Ak sa ešte stále rozhodujete, aké si vybrať, neváhajte navštíviť niektorú z pobočiek LOMAX alebo nám pošlite dopyt. Radi pre vás nájdeme to najlepšie možné riešenie.

 

Zdroj fotografií: LOMAX