So systémom inteligentnej domácnosti ušetríte aj 30 % nákladov na vykurovanie

Na začiatku to bolo diaľkové ovládanie, dnes sú to inteligentné (smart) systémy, ktoré sa postarajú o to, že vaše bývanie bude pohodlnejšie a komfortnejšie. Veľký význam však majú aj z hľadiska úspory energií. Komplexný systém inteligentnej domácnosti totiž dokáže ušetriť aj tretinu nákladov na vykurovanie. Pýtate sa, ako takýto systém funguje? To sa dozviete z nasledujúcich riadkov.

Prvý inteligentný dom vznikol už v polovici 20. storočia

Možno sa tomu nechce veriť, ale prvá inteligentná domácnosť vznikla už v roku 1950, keď si americký domáci majster Emil Mathias postavil dom známy ako Push Button Manor, alebo „panské sídlo na tlačidlo“. Okrem vetrom poháňaného mlynčeka na kávu alebo automatickej kontroly zamknutých dverí si doň nainštaloval aj systém, ktorý dokázal po stlačení tlačidla spustiť žalúzie a zatvoriť okná. Automatizácia domácností pokračovala aj v 80. rokoch, keď sa objavili prvé programovateľné termostaty, domáce počítače a v roku 1984 aj pojem „smart house“, čiže inteligentný dom

Prvý dom ovládaný pomocou vreckového počítača bol predstavený v roku 1999 a od súčasných riešení sa príliš nelíšil. Mal inteligentné zámky, ovládanie osvetlenia a kúrenia, kamerový bezpečnostný systém a dokonca aj čítačku čiarových kódov na vytvorenie nákupného zoznamu. Skutočný rozmach inteligentných domácností nastal s príchodom nového tisícročia. Od roku 2014 do roku 2017 sa v Európe počet inteligentných domácností strojnásobil

Benefitom inteligentných technológií sú úspory energie

Rastúcu popularitu inteligentných riešení pozorujeme aj v spoločnosti LOMAX, najmä medzi mladou generáciou. Dôvodom nie je ani tak popularita moderných technológií alebo túžba po komforte, ale najmä snaha o maximalizáciu úspor energie. Najväčší záujem je tradične vždy spojený so začiatkom vykurovacej sezóny, keď stúpajú náklady na energie.

V tomto ohľade vám s úsporou pomôžu najmä predokenné rolety, ktoré majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Preukázateľný efekt zaznamenáte hlavne v noci, keď zabraňujú ochladzovaniu interiéru od okolia a prispievajú k udržaniu tepla. Domácnosť preto nie je potrebné vykurovať v takej miere ako bez použitia roliet. Podľa našich výpočtov je celková úspora približne 10 %. Pri väčších nehnuteľnostiach to môžu byť stovky eur ročne.

naprogramovanie osvetlenia domácnosti
S inteligentným systémom môžete zlodejov ľahko zmiasť. Aj z ďalekej pláže rozsvietite svetlá alebo stiahnete žalúzie.

S komplexným systémom inteligentnej domácnosti ušetríte najviac

Ešte väčšie úspory môžete dosiahnuť prepojením s ďalšími domácimi zariadeniami. Okrem vonkajších roliet vám pomôžu výrazne ušetriť na energiách aj vonkajšie žalúzie. A ako to funguje? 

Pri prepojení so systémom vykurovania inteligentná domácnosť rozpozná, ktorý spôsob ohrievania interiéru je v danej chvíli najefektívnejší. Ak je v zime slnečné počasie, systém vytiahne žalúzie a zároveň vypne kúrenie. To pre vás znamená významnú úsporu, ktorá sa počas dlhých zím môže znásobiť. Na základe odborných posudkov úspora predstavuje až 30 % celkových nákladov. Tento údaj však ovplyvňuje niekoľko faktorov:

  • na ktorú svetovú stranu je dom orientovaný,
  • aká je celková plocha okien,
  • koľko slnečných dní je v danom roku,
  • či sa domácnosť nachádza v bytovom alebo v rodinnom dome.

Inteligentné systémy prispievajú aj k väčšej bezpečnosti

Ďalšou výhodou inteligentných systémov je, že zvyšujú bezpečnosť domácnosti aj v čase, keď nie ste doma. Vďaka automatizácii domácnosti jednotlivé prvky jednoducho naprogramujete tak, aby to vyzeralo, že ste doma. V tomto procese môžete využiť mnoho  variantov, od večerného zapínania svetiel až po pohyb roliet alebo žalúzií v rôznych časoch počas dňa.  Ak sa nechcete spoliehať na tento automatický systém, nie je problém ovládať jednotlivé prvky na diaľku pomocou aplikácie, či už ste za humnami alebo za veľkou mlákou.

Zaujali vás možnosti prepojenia vonkajšieho tienenia s inteligentnými technológiami? Navštívte niektorú z našich predajní LOMAX alebo nám zašlite nezáväzný dopyt a úsporu energií už nechajte na nás.       

 

Zdroj fotografií: LOMAX