Podomietkové, alebo priznané žalúzie? Výber ovplyvňuje fáza stavby

Vonkajšia tieniaca technika je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako v lete zabrániť prehrievaniu interiéru a v zime ušetriť náklady na vykurovanie. A práve vonkajšie žalúzie sú medzi majiteľmi domov čoraz obľúbenejšie. Pred ich výberom je však dôležité ujasniť si, aký typ ukotvenia žalúzií si vybrať. Prečítajte si, aké sú rozdiely medzi podomietkovou a priznanou montážou.

Vonkajšie žalúzie ovplyvňujú vzhľad domu aj náklady na energie

Vonkajšie žalúzie sú z pohľadu energetickej náročnosti stavby až desaťkrát účinnejšie ako vnútorné. Sklopené lamely totiž zabraňujú prenikaniu slnečných lúčov ešte pred oknom, zatiaľ čo vnútorné žalúzie im umožnia vstúpiť dovnútra. Vnútorné žalúzie teda plnia skôr úlohu tienenia a ochrany pred zvedavými pohľadmi. 

Výhody vonkajších žalúzií tak presviedčajú čoraz viac používateľov. Okrem toho sú zaujímavým estetickým prvkom, ktorý si obľúbili aj architekti, najmä pri veľkých sklenených plochách. O tom, ako výrazne ovplyvnia celkový vzhľadu domu, však rozhoduje spôsob montáže. Dajú sa ukotviť nenápadne pod fasádu, alebo viditeľne pod krycí plech. Ktorú možnosť si vybrať?

Prierez oknom so žalúziami v podomietkovej schránke
Vonkajšie žalúzie LOMAX môžu byť skryté v podomietkovej schránke alebo priamo v preklade.

Podomietkové žalúzie plánujte s predstihom

Skrytá montáž žalúzií pod fasádu si vyžaduje určitú stavebnú pripravenosť. Box, do ktorého žalúzie zachádzajú, sa umiestňuje do vopred pripraveného otvoru. Ten sa nachádza nad oknom v úrovni prekladu, alebo priamo v preklade. Podomietkové žalúzie sú preto vhodné, ak staviate nový dom alebo plánujete kompletnú rekonštrukciu. S touto možnosťou však musíte v ideálnom prípade počítať už v projekte, aby bola stavba včas pripravená na montáž. 

Žalúzie so schránkou pod omietkou sú funkčne a esteticky najpraktickejšie:

  • všetky kotviace prvky sú skryté,
  • dotvárajú minimalistický vzhľad domu,
  • neprekážajú vo výhľade,
  • neznižujú svetlú výšku okien,
  • neobmedzujú priechod balkónovými dverami,
  • v prípade zlých poveternostných podmienok sú lepšie chránené.

Ďalšou výhodou je aj to, že bočné vodiace lišty sa nemusia montovať na okenné rámy alebo na fasádu. Dajú sa tiež skryť pod omietku, čím sa zvýrazní čistá estetika domu.

Rodinný dom s priznanými vonkajšími žalúziami
Priznané žalúzie zachádzajú za viditeľný hliníkový plech, ktorý môžete zladiť s vonkajším plášťom domu.

Priznané vonkajšie žalúzie namontujete kedykoľvek a rýchlo

Ak ste sa rozhodli pre inštaláciu vonkajších žalúzií do už postaveného domu, keď už nie je možná skrytá montáž, nezostáva vám nič iné, ako ich priznať. Box a hliníkový krycí plech sa inštalujú na okenný rám, ostenie alebo nadpražie. V závislosti od výšky okna musíte počítať s návinom žalúzií cca 15–30 cm, čím sa zníži svetlá výška a s ňou aj výhľad cez okno. Výhodou dodatočnej montáže vonkajších žalúzií je veľmi krátky čas inštalácie.

Hoci finálny vzhľad nie je taký nenápadný ako v prípade podomietkových žalúzií, môžete si vybrať farbu krycieho plechu tak, aby ladila s lamelami a fasádou domu. Jeho funkcia je aj praktická – chráni žalúzie pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Ak sú navyše vybavené inteligentným ovládaním, dostanú prostredníctvom senzorov vetra včas znamenie, aby sa schovali do úkrytu.

Navštívte našu najbližšiu pobočku LOMAX, kde vám ukážeme všetky možnosti, ktoré vonkajšie žalúzie ponúkajú. Poradíme vám aj s výberom vhodného typu lamiel.

 

Zdroj fotografií: LOMAX