Farba Marsala je trendy a môže vyniknúť aj na vašom dome

Plánujete sa rozlúčiť so starou garážovou bránou? Potom by ste mali dôkladne zvážiť, akú farbu si vyberiete pre novú. Farba garážovej brány je totiž dôležitým prvkom, ktorý ovplyvňuje celkový dojem z vášho domu a zároveň odráža aj vašu osobnosť a vkus. V tomto článku sa zameriame na farbu Marsala, ktorá patrí medzi najzaujímavejšie. A prezradíme vám aj niečo o význame farieb.

Farba roka 2015 pochádza zo Sicílie

Marsala je tmavočervená farba s hnedými odleskami. Má nádych luxusu, elegancie a sofistikovanosti a podľa spoločnosti Pantone bola vyhlásená farbou roka 2015. Je pomenovaná podľa likérového vína zo Sicílie, ktoré preslávil generál Nelson počas vojen s Napoleonom. Dával ho svojim námorníkom namiesto rumu, ktorý v tom čase nebol v Stredomorí dostupný. Farba Marsala sa hodí ako do interiéru, tak aj na jednotlivé prvky exteriéru, vrátane garážových brán.

Brána vo farbe Marsala bude korením vášho domu

Neviete, akú farbu garážovej brány si vybrať, ale zároveň viete, že chcete svoj dom niečím ozvláštniť? Potom je Marsala tou správnou voľbou. Má schopnosť oživiť inak fádne a jednotvárne farby fasády, s ktorými vytvára zaujímavý kontrast. Skvele sa dopĺňa s prírodnými materiálmi, ako je drevo, kameň, tehla alebo kov. Je univerzálna, štýlová a hravo premení váš dom na originálny príbytok.

Garážová brána nie je jediným prvkom v exteriéri, na ktorý môžete Marsalu použiť. Je vhodná aj na okná, vchodové dvere, zábradlie alebo kvetináče. Myslite však na to, že všetkého veľa škodí. Marsala je živý odtieň, ktorý je vhodné kombinovať s neutrálnymi tónmi. Pristane k nej sivá a béžová, dobrou voľbou sú aj kávové a čokoládové odtiene. Pri stavbe či rekonštrukcii teda zlaďte výplne otvorov ideálne do jednej farby (či už Marsaly alebo inej), na ostatné prvky zvoľte odtiene, ktoré sa s ňou nebudú biť.

Dobrým pomocníkom pri výbere farieb vám bude vzorkovník, ktorý si môžete prezrieť v ktorejkoľvek pobočke spoločnosti LOMAX. Vďaka nemu budete mať jasnú predstavu o tom, aká farba okien alebo brány sa bude hodiť k fasáde a naopak.

Posuvná garážová brána LOMAX
Sýtozelená garážová brána dokonale zapadne do vidieckeho prostredia. Navyše perfektne ladí s tehlovým obkladom. 

Ako pôsobia farby na okolie

Vzhľad garážovej brány, ako aj ostatných prvkov opláštenia, má významný vplyv na celkový dojem z domu. Pri výbere farieb je potrebné zohľadniť štýl domu, okolité prostredie, osobné preferencie, ale aj ich pôsobenie na okolie, ktorým sa zaoberá psychológia farieb. 

Farby majú rôznu symboliku a ovplyvňujú naše emócie a náladu. Aký význam sa pripisuje tým, ktoré sa najčastejšie používajú na garážové brány?

Zdroj fotografií: LOMAX

  • Biela farba je neutrálna a vyjadruje jednoduchosť, čistotu a pokoj. Je vhodná na moderné aj tradičné domy a dobre kontrastuje s tmavšími farbami fasády alebo strechy.
  • Sivá farba je neutrálna, praktická a univerzálna. Vyjadruje stabilitu, profesionalitu a harmóniu. Hodí sa k rôznym štýlom domov a ľahko sa kombinuje s inými farbami.
  • Čierna farba je výrazná, elegantná a tajomná. Vyjadruje autoritu, silu a prestíž. Je vhodná na minimalistické alebo industriálne domy.
  • Hnedá farba je prirodzená a vyjadruje spoľahlivosť, vzťah k prírode, bezpečie a pohodlie. Je vhodná na domy, ktoré majú svetlú alebo zemitú fasádu
  • Červená farba je energická, vášnivá a odvážna. Vyjadruje lásku, emócie a zmyselnosť. Je vhodná na domy s osobitým štýlom alebo s historickým nádychom. Zaručene upúta pozornosť.
  • Zelená farba je prírodná a svieža. Vyjadruje rast, obnovu, ekológiu a život. Je vhodná na domy na vidieku alebo v zeleni, vyvoláva pocit harmónie a zdravia.
  • Modrá farba patrí síce k tým studeným, ale upokojuje. Vyjadruje dôveru, lojalitu a spoľahlivosť a navodzuje pocit pohody. Je vhodná na domy na vidieku alebo v blízkosti vodnej plochy.
  • Žltá farba je veselá, optimistická a inšpirujúca. Vyjadruje radosť, šťastie a kreativitu, vyvoláva pocit tepla a pohostinnosti. Je vhodná na domy s neutrálnou alebo pastelovou fasádou, ktoré výborne dopĺňa pestrá kvetinová výzdoba.

Chcete modernú garážovú bránu vo farbe Marsala alebo v nejakej inej farbe? Pre spoločnosť LOMAX to nie je žiadny problém. U nás si môžete vybrať z viac ako 2 500 odtieňov. Napíšte nám, akú bránu chcete, a my splníme vaše želanie do posledného detailu.

 

Zladenie farieb podľa vzorkovníka