Ako v lete ochrániť interiér pred prehrievaním?

S príchodom horúceho leta je na programe dňa otázka, ako si aj napriek vysokým vonkajším teplotám udržať doma príjemný chládok. Stačí, ak panuje niekoľko dní po sebe neznesiteľné teplo a interiér sa zrazu zmení na pomyselnú saunu. Poznáme však účinné riešenie, ako predísť tomuto prehrievaniu.

Ako neriešiť prehrievanie?

Následkom dlhotrvajúcich tropických teplôt dochádza ku kumulácii tepla vo vonkajšom plášti domu, čo spôsobuje prehrievanie interiéru. Jednou stranou mince je izolácia, ktorá je v súčasnom stavebníctve natoľko kvalitná, že pri prehrievaní zohráva marginálnu rolu. Teplo sa do domu dostáva predovšetkým cez okná a ohrieva vzduch aj všetko vybavenie. Mnohé domácností riešia tento problém tak, že si zaobstarajú klimatizáciu, čo však nie je dokonalé riešenie. Ak odhliadneme od obstarávacích a prevádzkových nákladov, ani z hľadiska zdravia to nie je vhodný spôsob, ako v interiéri udržať optimálnu teplotu. Čo funguje proti prehrievaniu?

V lete dodržujte pravidla vetrania

Najčastejšou chybou, ktorej sa ľudia dopúšťajú, je nesprávne vetranie. V domnení, že si do domu vpúšťajú čerstvý vzduch, dosiahnu počas horúceho dňa presný opak. Keď otvoria okná, vypustia relatívne príjemný vzduch von a naženú dovnútra ten teplý. Ak teda nechcete, aby sa vo vašom dome nedalo dýchať, obmedzte v lete vetranie počas dňa na minimum a držte sa týchto zásad:

  • Vetrajte hlavne v noci a ráno.
  • Pred ranným odchodom z domu zatvorte okná.
  • Večer, keď už bude teplota znesiteľná, otvorte okná (prípadne dvere) a vytvorte prievan asi na štvrť až pol hodiny.
  • Na noc okná opäť otvorte.

Možno vás zo spánku bude vyrušovať nepríjemný hmyz, s ktorým si však ľahko poradia siete na okná. V prvom rade vám bude odmenou príjemná klíma, ktorú ale môžete ešte zlepšiť...

Nedovoľte, aby slnečné lúče prenikli do domu

Chcete zvýšiť účinok vetrania? Nedovoľte slnečným lúčom, pre ktoré nie sú prekážkou ani okná s trojsklom, aby prenikli do interiéru, a poobzerajte sa po kvalitnej tieniacej technike. V súčasnosti existuje veľa možností, ako zatieniť okná. Medzi menej účinné patrí interiérové tienenie, ktoré síce neprepustí slnečné lúče, ale nezabráni ohrievaniu vzduchu v miestnosti. Oproti tomu vonkajšia tieniaca technika má takmer 100 % účinnosť.

vonkajšie tienenie proti prehrievaniu
Vonkajšie žalúzie slnko dovnútra prakticky nepustia. Odrazia až 94 % tepelnej energie.

Najlepšou ochranou proti prehrievaniu je pasívne chladenie

Prečo je vonkajšie tienenie najúčinnejšie? Pretože zastaví slnečné lúče, skôr ako dopadnú na okno. Funguje na princípe pasívneho chladenia a dokáže znížiť teplotu v interiéri až o 10 °C, takže aj v horúcom lete budete mať doma príjemne. Nezastupiteľnú úlohu však zohráva aj v zime, keď významne prispieva k tepelnej izolácii domu

Hlavný rozdiel medzi vonkajšími žalúziami a roletami spočíva v spôsobe tienenia. V prípade žalúzií sa lamely dajú naklápať, a tak je možné ľahko regulovať prenikanie denného svetla. Rolety toto neumožňujú, zato s nimi vytvoríte absolútnu tmu. Z hľadiska účinnosti proti prehrievaniu interiéru sú na tom rolety o trochu lepšie, ale rozdiel je takmer zanedbateľný. Do rozhodovania, ktorý z týchto typov si vybrať, tak vstupujú hlavne individuálne požiadavky používateľov, ako je dizajn, zabezpečenie domácnosti, zvuková izolácia a predovšetkým vyššie spomínaná možnosť regulácie denného svetla.

Inteligentné technológie vám ešte viac spríjemnia leto 

Ovládate na diaľku garážovú bránu alebo vstupnú bránu? Prečo teda neovládať aj vonkajšie žalúzie alebo rolety? Inteligentné systémy sú v domácnostiach čoraz rozšírenejšie a ich prepojenie s tieniacou technikou vám pomôže zefektívniť chladenie interiéru, ale aj odradiť zlodejov, keď ste napríklad na dovolenke. 

Predokenné rolety alebo žalúzie pripojené na centrálny riadiaci systém môžete ovládať jedným ovládačom a ak sú vybavené špeciálnym slnečným senzorom, automaticky sa spustia alebo vytiahnu v závislosti od svetelných podmienok. Môžete ich tiež naprogramovať na určité časy, v ktorých sa budú spúšťať, takže nikto nezbadá, že ste práve preč.

Užívajte si slnečné lúče pri vode a doma nechajte zatiahnuté. S výberom vonkajšej tieniacej techniky vám radi poradíme v niektorej z vašich najbližších pobočiek spoločnosti LOMAX.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX