Ako jednoducho a rýchlo umyť okná bez šmúh?

Umývanie okien je činnosť, ktorá má svojich fanúšikov aj odporcov. Napriek tomu je to nevyhnutnosť, aby ste nežili v zaprášenom prostredí. Ak budete používať správne postupy, umývanie okien bude ľahšie a rýchlejšie. Poradíme vám niekoľko tipov a trikov, ako umývať okná, aby ste dosiahli skvelé výsledky.
 

Či už umývate okná dvakrát za rok alebo každé tri mesiace, najlepšie bude, ak si naplánujte túto činnosť na polojasný deň, keď je viac ako 5 °C. Okná neumývajte vtedy, keď prší, mrzne alebo je horúčava, voda by sa rýchlo odparovala a na oknách by ostali šmuhy. Ak bývate vo veľmi prašnom prostredí, oplatí sa umývať okná každý štvrťrok.

Predtým než sa pustíte do práce, dajte prať závesy a záclony a z parapetov odstráňte všetky predmety, ktoré by vám mohli prekážať. Nachystajte si vedro s teplou, ale nie príliš horúcou mydlovou vodou, pridať môžete aj prípravok na umývanie okien a ocot, ktorý pôsobí ako odmasťovač a leštidlo. Okná nikdy nečistite nasucho ani abrazívnymi prísadami a hubkami, pretože prach a väčšie častice môžu ľahko poškriabať sklo.

Ako umyť okná bez šmúh?

Pre niektorých sú čisté okná pýchou domácnosti. Používaním správnych techník zaistíte, že na nich neostanú šmuhy a zaschnutá voda. Ako máte postupovať?

  • Najprv odstráňte z okolia okien pavučiny, lístie a iné nečistoty, zatiahnite žalúzie a rolety a umyte ich.
  • Potom umyte okenné rámy a nezabudnite na kľučky.
  • Vymeňte špinavú vodu a začnite umývať sklá zvnútra a zvonka. Ak sú veľmi znečistené, postriekajte ich špeciálnym čistiacim prostriedkom na umývanie okien.
  • Okná umyte vlhkou handričkou z mikrovlákna, ktorá nepúšťa chlpy.
  • Ak máte stierku, nasaďte na ňu návlek a zotrite vodu jedným ťahom zhora nadol.
  • Na okná nastriekajte leštiaci prostriedok a suchou handričkou vyleštite sklá.

Okná by ste mali vždy umývať čistou vodou, preto ju pravidelne vymieňajte. Ak na skle zostanú šmuhy alebo nečistoty, čaká vás ešte jedno kolo umývania.

Prácu vám ušetrí aj robot na umývanie okien. Na rovných sklách bude držať vďaka podtlaku, okná umyje a vyleští pomocou dvoch utierok z mikrovlákna. Stačí ho len zapnúť, umiestniť na okná a zase ho z nich odobrať. Sklá precízne umyje sám, ale v porovnaní s bežným vedrom s vodou a utierkami je jeho cena mnohonásobne vyššia.

Ako umyť strešné okná?

Vďaka strešným oknám si môžete užívať krásne výhľady a veľa svetla. Musia však byť čisté a funkčné. Udržiavať ich v čistote nie je žiadna veda, od predchádzajúcich tipov sa umývanie strešných okien veľmi nelíši.

  • Zatiahnite a umyte tieniacu techniku a zbavte sa všetkých nečistôt okolo okna.
  • Premažte okenný záves, aby ste mohli okno bez námahy otvárať. Nemusíte použiť veľa prípravku, stačí niekoľko kvapiek.
  • Okno nastavte do umývacej polohy, aby ste ho mohli pohodlne a bezpečne umyť, prípadne ho zaistite, aby sa nepretáčalo.
  • Okno a tesnenie potom umyte podľa našich tipov uvedených vyššie.
  • Ak máte strešné okná s diaľkovým ovládaním, skontrolujte baterky v ovládači a v prípade potreby ich vymeňte.
Žena umývá velká francouzská okna papírovou utěrkou a sprejem

Skôr ako začnete umývať sklá, vyčistite najprv tieniacu techniku a rámy okien. Zabránite tak ďalšiemu znečisteniu, namočeniu okien a vzniku šmúh.

Ako umyť okná od malty?

Čím je okno špinavšie, tým menšia je chuť na umývanie. Čím dlhšie budete odkladať odstránenie nečistôt po stavebných a rekonštrukčných prácach, tým dlhšie vám bude umývanie trvať. 

Pamätajte, že drhnúť maltu nasucho nie je dobrý nápad. Ak murári nechali túto prácu na vás, urobte ju čo najskôr.

  • Na odstránenie malty použite ostrú žiletku alebo škrabku na sklokeramiku. Priložte ich na sklo pod uhlom 45°. Žiletku však nepoužívajte na sklo s polymérovou povrchovou vrstvou. 
  • Použiť môžete aj špeciálne čistiace prostriedky.
  • Dávajte veľký pozor, aby ste sklo nepoškriabali, a maltu udržujte stále vlhkú.

Pri domácich prácach ste dospeli k záveru, že potrebujete nové vchodové dvere, garážovú bránu alebo tieniacu techniku? V spoločnosti LOMAX vám radi poradíme a zašleme vám nezáväznú cenovú ponuku. Stačí vyplniť náš dopytový formulár.

Zdroj fotografií: LOMAX, Depositphotos.com