3 veci, ktoré sú rozhodujúce pri výbere vchodových dverí

Z  ponuky vchodových dverí, ktorá je aktuálne na trhu, si určite vyberiete, ale dôležité je vyznať sa v materiáloch, funkciách alebo možnostiach povrchových úprav. Na aké ukazovatele by ste sa mali zamerať pred výberom dverí a na čo by ste si mali dať pozor? V našom článku vám poradíme, ako si správne vybrať vchodové dvere.

Na čo sa zamerať pri výbere?

Vchodové dvere sú nevyhnutným príslušenstvom domu a rovnako ako okná alebo garážová brána chránia váš majetok pred vonkajšími vplyvmi. Pri ich výbere je preto dôležité zohľadniť mnoho faktorov. Medzi tie najdôležitejšie patrí bezpečnosť, odolnosť voči poveternostným vplyvom a požiaru a schopnosť izolovať teplo a hluk. O týchto funkciách rozhoduje najmä materiál, z ktorého sú dvere vyrobené. Pozrite sa, čo by mali spĺňať kvalitné vchodové dvere.

1/ Bezpečnosť

Bezpečnosť vchodových dverí je kľúčovým kritériom, ktoré rozhoduje o tom, či budete môcť v noci pokojne spať. Ak odolajú prekopnutiu, vypáčeniu alebo pokusom o vysadenie z pántov, nemusíte sa strachovať o svoj majetok. Nie každé dvere sú však bezpečnostné, aj keď ich popis nasvedčuje, že by to tak mohlo byť. 

Rozdiel nepoznáte voľným okom, pretože kúzlo ich bezpečnosti sa skrýva pod povrchom. Vnútorné oceľové výstuhy, istiace body alebo bezpečnostné kovania a vložky – to sú prvky, ktoré nekvalitným dverám chýbajú. Dávajte si preto pozor na certifikáty preukazujúce splnenie európskych noriem a na podozrivo nízku cenu. Na väčšine kvalitných dverí nájdete identifikačné štítky, na ktorých sú uvedené vlastnosti výrobku, od bezpečnostnej triedy až po ochranu proti hluku.

Existuje 6 bezpečnostných tried – ktorú si vybrať?

  • dvere v nižších bezpečnostných triedach kategórie 1 a 2 môžu byť v menej rizikových objektoch
  • dvere v bezpečnostných triedach 3 (vyššia odolnosť) a 4 (maximálne zabezpečenie) sú to najlepšie, čo môžete urobiť pre bezpečnosť svojej domácnosti
  • dvere v bezpečnostných triedach 5 a 6 sú bezpečné ako trezor a na našom trhu sa nevyrábajú

Zvýšenie bezpečnosti docielite aj viacbodovým zámkom. Dvere LOMAX sú vybavené trojbodovým zámkom GU-SECURITY Automatic s automatickým zamykaním. Oceníte to v prípade, že dvere zabudnete zamknúť. Systém to následne urobí za vás. 

Žena odomyká dvere pomocou čítačky odtlačkov prstov
Inteligentné riešenie umožňuje otvárať dvere pomocou čítačky odtlačkov prstov alebo kľúčov od auta.

2/ Odolnosť proti požiaru a hluku

Pri montáži bezpečnostných dverí, ktorú musí vykonávať špecialista, počítajte aj s tým, že dvere sa osadia do špeciálnej bezpečnostnej zárubne vyliatej betónom. Automaticky tak odolávajú prípadnému požiaru po dobu 30 minút. Odolnosť možno zvýšiť prídavným uzáverom, ktorý bráni prieniku dymu.

Dôležitou vlastnosťou je aj protihluková izolácia dverí. Bežne by mali tlmiť 32 dB, kvalitné dvere ale zvládnu tlmiť 37, 39 aj 42 dB hluku, ktorý vydávajú ľudské kroky alebo rádio pustené na bežnú hlasitosť.

3/ Materiál

Výber materiálu je hlavným aspektom, ktorý má vplyv na konečnú cenu, ale aj na odolnosť, životnosť a vzhľad dverí. Vyberáme si ho tak, aby sa dal ľahko zladiť s ostatnými prvkami, ktoré tvoria plášť domu. Výber materiálu súvisí aj s energetickou náročnosťou domu, preto sa oplatí investovať do kvalitných dverí. Vstupné náklady sú síce vyššie, ale z dlhodobého hľadiska môžete ušetriť aj desiatky tisíc za vykurovanie alebo za výmenu nefunkčných dverí za nové. 

Konštrukcia vchodových dverí je sendvičová prakticky v každom dnešnom kvalitnom výrobku a pozostáva z rámu s kovovou výstužou, tepelnej izolácie a vonkajšieho plášťa z dreva, plastu alebo hliníka. Naraziť môžete aj na celosklenené a kovové dvere, prípadne na kombináciu niektorých materiálov. Čo môžete očakávať od najpredávanejších dverí?

Celosklenené vchodové dvere LOMAX
Sklenené vchodové dvere musia spĺňať všetky bezpečnostné štandardy. Tvrdené sklo je odolné proti rozbitiu aj proti požiaru.

Drevené vchodové dvere

Popularita týchto dverí pomaly klesá a dôvod je jasný. Drevo je veľmi citlivé na teplotné zmeny a má tendenciu sa deformovať, čo ovplyvňuje funkčnosť a životnosť dverí. Nevýhodou je aj väčšia náchylnosť na poškriabanie ostrými predmetmi a nutnosť pravidelnej údržby a ochranných náterov. Drevené vchodové dvere majú síce pekný prírodný vzhľad, ale pravdepodobne by ste ich v dohľadnom čase museli vymeniť.

Plastové vchodové dvere

Plastové dvere patria v súčasnosti k najobľúbenejším, ich veľkou výhodou je totiž nižšia cena a jednoduchá údržba. Majú tiež dobré izolačné vlastnosti a pomerne dlhú životnosť. Tie najkvalitnejšie plastové profily netrpia ani tvarovými deformáciami. Pri menej kvalitných sa môže stať, že sa vplyvom počasia skrútia a následne sa vyskytnú problémy s tesnením alebo so zamykaním. Ak sa vám nepáči biele vyhotovenie, môžete si vybrať zo širokej ponuky dekorov. 

Hliníkové vchodové dvere

Na trhu patria k tým najdrahším, ale zato vám budú slúžiť celú večnosť. Hliníkové vchodové dvere nestrácajú svoj tvar a pevnosť ani pri tých najväčších teplotných extrémoch, nepotrebujú žiadnu údržbu a z hľadiska bezpečnosti im právom patrí prvé miesto. Hliník ako taký je totiž veľmi odolný a na zvýšenie bezpečnosti sa používa aj vo výplniach drevených a plastových dverí. Cenným benefitom je aj jeho skvelá tepelná a protihluková izolácia. 

Vzhľad hliníkových dverí si môžete ľubovoľne prispôsobiť, rovnako ako v prípade plastových dverí, a zladiť s hliníkovými oknami alebo s garážovou bránou, či už v modernom antracitovom odtieni alebo v imitácii dreva. Môžete si tiež vybrať kovanie, držadlá, kľučky alebo rôzne možnosti zasklenia.

Stavte na maximálnu bezpečnosť, odolnosť a kvalitu. Vyberte si hliníkové dvere LOMAX so zárukou 5 rokov na dverný profil. Pre nezáväznú cenovú ponuku stačí vyplniť dopytový formulár.
 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX